Dişhekimi Nuri Deveci

Abide-i Hürriyet C.
Palazoğlu Sok
Köşem Apt. No: 1-13
ŞİŞLİ İSTANBUL
Telefon: 0212 2303633
Email: info@nurideveci.com
 Diş Eti Apsesi

Fistül (diş eti apsesi olarak da bilinir) diş kökünün tabanındaki bir enfeksiyona tepki olarak oluşur. Ayrıca ağızdaki bir apse, kist ya da diğer bir iltihaplanmaya tepki olarak da oluşabilir.

Fistüller kemik içinde ve/ya yumuşak dokuda enfeksiyonun akışına yol açmak için oluşan kanallardır. Bunlar tipik olarak diş etleri üzerinde ya da ağzın tavanında meydana gelirler ancak muhakkak enfeksiyon kaynağına yakın olmayabilirler. Genellikle fistüller derinin yüzeyine ulaşmadan önce çok fazla indirek yollar oluştururlar. Diş eti apsesi (parilus) fistülün yüzeye ulaştığı noktanın adıdır ve burada diş eti üzerinde ya da damakta (ya da daha seyrek olarak yüz ya da boyun derisi üzerinde) küçük bir sivilce olarak görünür. Parilus genellikle bir çıkış oluşturma eğilimindedir. Bu küçük yara kendi kendine iyileşip sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Fistülleri belirlemek zor olabilir. Röntgenlerde görülmezler ve her zaman bir apse şeklinde yüzeye ulaşmazlar. Dahası hiç ağrı vermeyebilir ya da boşaltma sırasında hafif ağrıya neden olabilirler. BU bir problem olabilir çünkü eğer fistül yapıları uzun süre tespit edilemezlerse sürekli enfeksiyon oluşabilir.

Uzun süredir var olan fistül yapılarını cerrahi olarak tedavi etmek ya da Fistul yakilarak fistul basi yok edilir.Tedavisi kanal tedavisi ya da baska drenaj yontemleriyle olur.